Włoskie lasagne

Włoskie lasagne to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. Danie to ma zresztą niezwykle długą i bogatą tradycję, gdyż ta sięga jeszcze czasów rzymskich. Przez lata miała nieco inną formę, natomiast dziś znana jest jako warstwy makaronu, które przekładane są różnym nadzieniem.

Jak jednak stworzyć taką właśnie lasagne? Okazuje się, że nie jest to wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się to wydawać. Potrzebne nam będzie co prawda sporo składników, wśród których mamy:

  • mięso mielone (wołowe lub wieprzowe),
  • makaron do lasagne,
  • boczek,
  • cebula,
  • seler naciowy,
  • czosnek,
  • marchewka,
  • suszone pomidory,
  • koncentrat pomidorowy,
  • oregano,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • parmezan,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Warto przy zakupie składników zwrócić uwagę na to, czy są dobrej jakości, gdyż w przeciwnym razie nasza lasagne może ostatecznie nie wyjść tak dobrze, jak byśmy tego chcieli.

Jak przygotować włoską lasagne?

Oczywiście do przygotowania takiego dania potrzebne jest nam odpowiednie naczynie, w którym będzie układać kolejne warstwy wcześniej przygotowanych części lasagne: płyty makaronu, sos mięsny, starty parmezan oraz ewentualnie sos beszamel, do którego stworzenia będziemy potrzebować takich składników jak mąka, mleko, masło oraz sól i pieprz. Całość należy zapiekać w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 35-40 minut lub nieco krócej, jeśli ugotowaliśmy już wcześniej płaty makaronu. Po wyjęciu z piekarnika lasagne należy lekko ostudzić, choć danie najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze gorące.