Sos Salsa ze świeżych pomidorów

Sos Salsa ze świeżych pomidorów

Salsa to znakomity dodatek do wielu różnych potraw. Czym tak właściwie jest? Wywodzi się z Meksyku, a samo słowo „salsa” to po prostu sos, gdyż salsa właśnie takim sosem jest. Zimny, bardzo często pikantny sos, który najczęściej tworzy się ze zmiksowanych warzyw lub owoców z dodatkiem przypraw. Salsa od dawien dawna znana jest także w kuchni polskiej – od lat wykorzystywana była właśnie jako sos do różnego rodzaju potraw czy przekąsek. Dziś sprawdza się najlepiej właśnie w tej roli – jako sos do chipsów czy nachosów, ale także do grzanek czy kanapek. Jak jednak zrobić taki sos? Najczęściej do jego stworzenia wykorzystuje się świeże pomidory, a sam przepis nie jest zbyt skomplikowany i wystarczy około pół godziny, aby móc samodzielnie przygotować salsę.

Jak stworzyć własny sos salsa?

Zacznijmy od składników, które będą nam potrzebne – kilka dojrzałych pomidorów, cebula i czosnek, papryka, a do tego także wiele różnych przypraw jak na przykład kolendra, bazylia czy sól i pieprz. Pikantnego smaku doda za to papryczka chilli. Wszystkie te składniki należy odpowiednio pokroić (najlepiej w bardzo małe, drobne kosteczki), a w trakcie przygotowywania dodawać kolejne przyprawy. Wszystko należy także dokładnie wymieszać, a po zakończeniu włożyć pod przykryciem do lodówki na co najmniej godzinę. Według wielu, salsa najlepiej smakować będzie jednak dopiero po 24 godzinach od momentu jej przygotowania. Tak czy siak, sam przepis nie jest zbyt skomplikowany, dzięki czemu możemy cieszyć się pysznym sosem do chipsów czy kanapek.