Rolada drobiowa ze szpinakiem w cieście francuskim

Rolada drobiowa ze szpinakiem w cieście francuskim

Ciasto francuskie świetnie sprawdza się w wielu różnych daniach – można je wykorzystać na mnóstwo różnych sposobów. Ciekawą propozycją jest rolada drobiowa ze szpinakiem w cieście francuskim, czyli danie, które znakomicie będzie pasować na rodzinny obiad, na przykład w ramach rodzinnego spotkania. Przygotowanie takiej rolady warto oczywiście rozpocząć od zakupu wszystkich potrzebnych składników.

Prócz filetu z kurczaka, ciasta francuskiego i szpinaku będą to więc także:

  • masło,
  • koper,
  • śmietana kwaśna,
  • ser topiony,
  • jajko,
  • czosnek,
  • sól i pieprz.

W przypadku ciasta francuskiego możemy zrobić je samodzielnie, chociaż dla wielu nieco bardziej wygodną opcją jest zakup gotowego już ciasta. Tak czy siak, przygotowanie rolady zaczynamy od rozklepania filetu oraz rozwałkowania ciasta francuskiego, aby miało grubość około trzech milimetrów.

Jak przygotować roladę drobiową w cieście francuskim?

W dalszej kolejności możemy podsmażyć szpinak, dodając do niego także sól i pieprz, a potem również śmietankę. Całość smażymy jeszcze przez około pięć minut. Kolejny krok to przygotowanie samej rolady: ciasto francuskie smarujemy serkiem, następnie kładziemy na nim filet z kurczaka, a na koniec dodajemy usmażony wcześniej szpinak.

Całość zwijamy tak, aby powstała nam właśnie rolada. Wierzch rolady warto posmarować roztrzepanym jajkiem, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza i na około 25 minut wstawiamy tam naszą roladkę. Po tym czasie kroimy ją i podajemy z ziemniakami oraz surówką lub sałatką.