Naleśniki bez jajek i glutenu

Naleśniki bez jajek i glutenu

Mogłoby się zdawać, że w kuchni nie może zabraknąć miejsca dla glutenu czy jajek. Tymczasem wiele osób ma alergie na różnego rodzaju składniki, co znacząco utrudnia im życie.

Jak się jednak okazuje, jest na to rozwiązanie – nieco zmodyfikowane przepisy na pyszne dania, które nie zawierają ani glutenu, ani jajek. W związku z tym można zrobić sobie na przykład naleśniki bez jajek i glutenu.

Takie naleśniki, pomimo braku jakże ważnych przecież składników, tak czy siak będą w stanie zadowolić nasze podniebienie, jeśli oczywiście w odpowiedni sposób zmodyfikujemy tradycyjny przepis. Wszak naleśniki bez jajek mogą być bardzo trudne do zrobienia, a przede wszystkim do usmażenia – przywierają do patelni, nie chcą przyjąć odpowiedniego kształtu i często w niczym nawet nie przypominają tradycyjnych naleśników.

Trzeba więc poszukać takich produktów, które zastąpią właściwości jajek.

Jak zrobić naleśniki bez jajek i glutenu?

W przygotowaniu bezglutenowych naleśników dużą pomocą będą takie składniki jak siemię lniane czy też płatki owsiane lub ryżowe.

Znakomicie sprawdzą się w roli jajka, powodując że naleśnik będzie zwarty, giętki i elastyczny. W ten sposób możemy bez żadnych problemów zrobić bardzo smaczne naleśniki bez jajek i glutenu.

Dużym plusem takich naleśników jest to, że możemy do nich dodać wiele przeróżnych składników – świetnie sprawdzą się różnego rodzaju kremy, syropy czy nawet twarożek. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na taką właśnie wersję naleśników.