Maślaki marynowane: jak zrobić maślaki w occie?

Maślaki marynowane: jak zrobić maślaki w occie?

Maślak to jeden z najbardziej popularnych grzybów, który na dodatek według wielu jest jednym z najsmaczniejszych. Sezon na maślaki trwa najczęściej przez parę miesięcy, rozpoczynając się gdzieś w okolicach maja, a kończąc nawet w grudniu. Nic więc dziwnego, że jest tak popularny, tym bardziej że świetnie sprawdza się jako dodatek nie tylko do wielu dań mięsnych, ale także do makaronów czy zup. Można go dusić, smażyć i gotować, dzięki czemu mamy mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o przygotowanie i podanie maślaka. Można też zamarynować maślaki w occie – w ten sposób będziemy mogli wykorzystać te pyszne grzyby w zasadzie do każdego dania obiadowego, ale nie tylko. Jak więc zrobić maślaki w occie?

Przygotowujemy marynowane maślaki

Maślaki w occie to nic skomplikowanego.

Należy przygotować kilka słoików, obrać maślaki, a do tego także ziarna czarnego pieprzu, ziela angielskiego oraz składniki na zalewę, czyli ocet, wodę, sól i cukier. Przy obieraniu maślaków należy pamiętać o tym, że na ich skórce może znajdować się ciężkostrawny śluz, dlatego też obranie jest konieczne. Po obraniu maślaki wrzucamy do gotującej się wody, a potem zmniejszamy ogień i przez 10 minut gotujemy. W dalszej kolejności możemy przygotować zalewę: gotujemy ocet, wodę, sól oraz cukier. Potem do słoików wkładamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz ewentualnie marchewkę czy cebulę. Następny krok to włożenie do słoików maślaków na około 2/3 wysokości oraz zalanie ich gorącą zalewą.