Jak zrobić kogel mogel z truskawek?

Kogel mogel to smak wielu osobom kojarzący się przede wszystkim z okresem dzieciństwa. Nic zresztą dziwnego, gdyż jakiś czas temu był to niezwykle popularny deser, który na dodatek można było bardzo łatwo i na kilka różnych sposobów przyrządzić. Dziś kogel mogel znów wraca do łask i znów jest przyrządzany w wielu domach – ale to znów akurat nikogo nie powinno dziwić, bo jest to po prostu bardzo smaczny deser.

Można na przykład połączyć go z truskawkami i zrobić tym samym kogel mogel z truskawek. Jak przyrządzić taki deser? Sam kogel mogel to puszysta, lekka masa, którą tworzy się na bazie żółtek oraz cukru, natomiast jeśli chodzi o truskawki to znakomitym pomysłem będzie zrobienie z nich musu truskawkowego.

Przyrządzamy kogel mogel z truskawek

Do przygotowania koglu moglu z truskawek będziemy potrzebować takich składników jak:

  • żółtka,
  • cukier puder,
  • śmietana kremówka,
  • żelatyna,
  • truskawki.

W pierwszej kolejności zajmiemy się zrobieniem musu truskawkowego – w tym celu truskawki należy zblendować tak, aby powstała gładka masa, a następnie dodać do nich rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Całość wymieszać i rozlać do pucharków, a następnie wstawić na około dwie godziny do lodówki. Jeśli natomiast chodzi o sam kogel mogel to należy utrzeć żółtka z cukrem, do tego dodać śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać, po czym dodać jeszcze żelatynę.

Tak zrobioną masę wlać do pucharków i znów trzymać w lodówce przez kolejne dwie godziny. Całość można jeszcze w sposób dowolny udekorować.