Gotowanie w woreczkach foliowych

Gotowanie w woreczkach foliowych

Gotowanie sypkich produktów jak kasza czy ryż nie jest łatwym zadaniem, dlatego też od wielu lat bardzo dużym ułatwieniem są specjalne woreczki. Ale tu pojawia się pytanie, czy gotowanie w woreczkach foliowych jest zdrowe dla naszego organizmu? Odpowiedź może być zaskakująca, gdyż okazuje się, że czyha na nas zagrożenie, którego zupełnie byśmy się nie spodziewali.

Według badań, w procesie gotowania mogą bowiem przenikać do jedzenia dość niebezpieczne związki, w tym przede wszystkim BPA. Jest to organiczny związek chemiczny, który to jest gromadzony przez nasz organizm, tak więc nie jest wydalany.

A jak się okazuje, jego zbyt duża ilość w naszym organizmie może prowadzić do wielu różnych problemów zdrowotnych.

Dlaczego nie powinniśmy gotować w woreczkach foliowych?

Choć woreczki foliowe niewątpliwie są dużym ułatwieniem w kuchni to jednak zdecydowanie więcej korzyści dla naszego zdrowia ma gotowanie bez nich.

Jest to oczywiście spore wyzwanie, gdyż ryż czy kaszę trzeba w zasadzie nieustannie pilnować, mieszać, itp. natomiast BPA może bardzo negatywnie wpływać na nasze zdrowie.

Przede wszystkim, związek ten może powodować zakłócenia naszego metabolizmu. BPA jest także niebezpieczny dla dzieci, a eksperci wskazują głównie na wywoływanie nadpobudliwości czy nawet uszkodzenia mózgu.

Jeśli więc nie chcemy mieć kontaktu z tym związkiem, który może przenikać do jedzenia w procesie gotowania, to zrezygnujemy z produktów, do których produkcji wykorzystano właśnie BPA.