Dlaczego zupa szparagowa jest gorzka?

Dlaczego zupa szparagowa jest gorzka?

Szparagi to cały czas bardzo niedoceniane warzywa, mimo że zawierają wiele różnych witamin. Jaki jest tego powód? Być może chodzi tutaj o to, że złe przygotowanie szparagów może skutkować tym, że będą po prostu gorzkie w smaku. Głównie dlatego wiele osób zastanawia się, dlaczego przygotowana przez nich zupa szparagowa jest gorzka.

Tymczasem jak wszystkie rośliny strączkowe, szparagi mają po prostu w sobie gorycz – trzeba więc wiedzieć, jak się tej goryczy pozbyć. Tym bardziej, że klasyczna zupa szparagowa to świetne i smaczne danie na obiad. Sezon na szparagi trwa natomiast najczęściej zaledwie dwa miesiące, co sprawia, że mamy bardzo mało czasu, aby móc docenić te zdrowe warzywa.

Pomóc w tym może wiedza na temat tego, jak przygotować szparagi, aby nie były gorzkie.

Przygotowujemy zupę szparagową bez goryczy

Do przygotowania klasycznej zupy szparagowej, która powinna bez problemu zdobyć nasze podniebienia, będziemy potrzebować takich składników jak: białe szparagi, cebula, włoszczyzna, śmietana, masło, cukier, sól i pieprz. W jaki sposób poradzić sobie jednak z gorzkawym smakiem szparagów? Jak się okazuje, jest na to bardzo łatwy sposób: wystarczy dodać do szparagów sól – może to być też obrany ziemniak albo pszenne pieczywo – i namoczyć je przez jakiś czas, dzięki czemu wydobędziemy gorycz się w nich znajdującą.

Można także spróbować innego sposobu, a mianowicie po obraniu włożyć szparagi do zimnej wody, zagotować je, a następnie odlać wodę oraz zalać po raz drugi, tym razem już gorącą.