11 dowiedzionych korzyści oliwy z oliwek

11 dowiedzionych korzyści oliwy z oliwek

Cały czas jednym z najczęściej wybieranych przez nas tłuszczów do podsmażania jest olej. Ale wiele osób decyduje się na to, aby w jego miejsce postawić na oliwę z oliwek, która według wielu jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia. Istnieje zresztą mnóstwo dowiedzionych już korzyści, jakie płyną ze spożywania oliwy z oliwek. Jako że jest pozyskiwana z oliwek właśnie to jest bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, ale nie tylko. Jest bowiem również bogata w przeciwutleniacze, które to pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu w naszej krwi.

W dalszej kolejności, warto wspomnieć o jej zbawiennym wpływie na nasz organizm w walce z różnego rodzaju chorobami i zwyrodnieniami: chorobą Alzheimera, cukrzycą, chorobami wieńcowymi czy problemów z krzepliwością krwi.

Dlaczego warto korzystać z oliwy z oliwek?

To jednak nie wszystko, gdyż u oliwy z oliwek znajdziemy również właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Dodatkowo, za sprawą wspomnianych już przeciwutleniaczy oliwa z oliwek wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe. Jakby tego było mało, kolejną korzyścią płynącą z korzystania z oliwy z oliwek jest fakt, że mogą ją włączyć do diety także osoby starające się zrzucić nieco kilogramów – nie powoduje ona bowiem przyrostu masy, a według różnych badań pomaga nawet w walce z otyłością. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób – widząc wszystkie korzyści oliwy z oliwek, które na dodatek udowodniono naukowo – zdecydowały się na stałe włączyć ją do swojej diety.